Около 300 животновъди, от онези близо 1000 с проблеми заради чл.137, би трябвало следващата седмица да получат спряната им субсидия за 2020, Ковид 2021 и, разбира се, плащането за 2021 по НДЖ 3 и/или ДПЖСК. С тази новина в социалните мрежи ни изненада Симеон Караколев от НОКА.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

За да бъдем по-точни, става дума за 272 ферми, които макар и със закъснение са се регистрирали по въпросния чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). При обследването тази година проверяващите са установили, че те са го направили със същия обект, с който са кандидатствали за директни плащания, или с друг обект. 

Стопаните ще получат накуп директните си плащания за 2020 г. и това, което не им е платено за Кампания 2021, след като им бъдат отменени наложените им 100% санкции. Целта на Министерството е до края на декември да получат и Ковид помощта от тази година.

„По всяка вероятност тя ще им бъде преведена отделно. Информацията тепърва се обработва в ДФЗ. Няма как заради 300 човека да се спре плащането на 50 000“, коментира браншовият представител за Агри.БГ. 

Оказва се, че независимо от кампанията за масова регистрация, която НОКА организираха през есента на миналата година, и многобройните медийни публикации колко жизненоважна е тази регистрация по чл. 137, останалите близо 600 ферми така и не са го направили до ден днешен, или поне докато не са ги обследвали тази година.