Фирмите, включително и селскостопанските производители, които използват електрическа енергия на ниско напрежение, могат да се върнат на регулирания пазар на ток, за да избегнат предложеното от февруари поскъпване на свободния пазар.
 
 
Заявленията за тази цел се подават в електроразпределителните дружества, като срокът е 10 януари, ако клиентът иска да получава енергия по регулирани държавни цени още от февруари. 
 
„Съветваме фирмите – наши членове, които са на ниско напрежение, поне от февруари до юни тези година да излязат на регулирания пазар“, каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев пред Фермер.БГ.
 
Работодателските организации и синдикатите предупредиха още миналия месец, че 2018 г. ще започне със скок на цените на основни стоки и услуги, заради предстоящото драстично поскъпване на тока на свободния пазар от 1 февруари. 
 
Сред най-засегнатите вероятно ще бъдат производителите на мляко, месо, яйца и хляб.
 
 
Работодателите разпространиха разяснения за фирмите как да се ориентират в създалата се ситуация и конкретно какви стъпки да предприемат, ако решат да се върнат на регулирания пазар – виж тук.
 
„Сега 84 000 стопански потребители са на свободния пазар. От тях на ниско напрежение са около 50 000. Те имат възможност да се върнат на регулирания пазар, макар че тази стъпка изглежда парадоксално. Досега се предприемаха мерки за излизане на свободния пазар, където се разчита на изцяло пазарни механизми. Но в случая това увеличение, което търговците предлагат, няма как да бъде обосновано. Не виждаме никакви реални причини за такъв скок на цената от 30%, 40% или дори 50%, какъвто се предлага“, обясни зам.-председателят на БСК.
 
Работодателите оцениха като стъпка в правилната посока законодателното решение от декември 2017 г. всичките количества електроенергия, извън определените за регулирания пазар, да се търгуват на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), а не на платформите на отделните електроцентрали. 
 
Снимка: pixabay.com
 
„Разчитаме, че по този начин ще се осигури прозрачност и ликвидност, което също е важно за борсата, тъй като малките количества до момента не позволяваха на самата борса да изпълнява своята роля на открит и прозрачен пазар“, отбеляза Камен Колев.
 
Търговците на електроенергия са започнали да изпращат предложенията си за увеличаване на цената на електрическата енергия на свободния пазар от лятото на миналата година, но през декември вълната се засилила.
 
Отражението на този процес върху различните стопански сектори в голяма степен зависи от енергийната интензивност на производствата. 
 
„Зависи също и от пазара на реализацията. Ако се произвеждат борсови стоки, няма възможност тежестта от по-високата цена на електрическата енергия да се прехвърли върху потребителите. Но в случая на нашия вътрешен пазар това ще доведе до някаква инфлация – поне 4-5% поскъпване на масовите стоки, които изискват електроенергия за производството си“, коментира зам.-председателят на БСК.
 
Той не изключва рязкото поскъпване на тока за фирмите да предизвика протести. „Тук сме на едно мнение със синдикатите. Те се опасяват, че по-високата себестойност на продукцията може да доведе до липса на средства за увеличаване на заплати и за социални разходи, а не дай си боже, да се стигне и до съкращения“, каза Камен Колев.