Черешите тази година са много и не се изкупуват. Има опасност 80% от реколтата в някои стопанства да остане необрана в градините, оплакаха се производители от район на Кюстендил в изнесената приемна на омбудсмана Мая Манолова.
 
 
Общественият защитник изслуша проблемите на 42-ма стопани. Хората поискаха нейното съдействие за реализацията на продукцията им.
 
„Проблемът е голям и ще става още по-голям, защото активното бране на черешите предстои през следващата седмица.И след посещението на представителите на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) положението не е променено. Напротив, изкупната цена на черешата е станала от 0.80 лв. на 0.70 лв./кг. Ясно е, че не е работа на омбудсмана да определя цената на черешата, но е моя работа, когато има очевидно изкривяване на пазара, липса на подкрепа и справедливост за малките черешопроизводители”, каза Мая Манолова, цитирана от dariknews.bg. 
 
Стопаните настояват за подкрепа от държавата и местните власти за инвестиции в бранша, за конкуренция на пазара и повече преработвателни предприятия, включително и сушилни. Производители на череши са искали да създадат свои преработвателни предприятия, но не можели да получат подкрепа, тъй като Кюстендилско не е в списъка на селските райони.
 
Снимка: МЗХГ
 
Така шансовете на онези, които кандидатстват за изграждането на подобни мощности, не са големи, обясниха фермерите след ходене по мъките.
 
„Важна е темата за максимална подкрепа от държавата за хората, които ще претърпят загуби, продавайки под себестойност произведените череши. Трябва спешна интервенция от страна на МЗХГ, екип от специалисти да дойдат на място и да се набележат конкретни мерки”, каза Мая Манолова.
 
Производители обясниха, че въпросът вече не е даже в ниските изкупни цени на черешите, а че 80 % от продукцията ще остане по дърветата, защото няма къде да се реализира.
 
„Проблем са и еднодневните договори. Аз имам 50 берачи в градината, повечето от малцинствените групи. Трябва да назнача един човек да ги обикаля от череша на череша, да ги кара да подписват договори, което оскъпява допълнително продукцията“, каза председателят на сдружението на черешопроизводителите Ивайло Борисов.