Министерство на земеделието, храните и горите възложи на научни екипи да направят оценка заради предефиниране на райони с природни ограничения, различни от планинските. Предложените от институтите промени обаче вдигнаха на крак редица фермери, заради опасността техния район да излезе от слоя по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“, научи Фермер.БГ.
 
 
Оценката за приложимия за България критерий „сухота“ е изпълнен от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. А по отношение на почвените ограничения, данните за районите са изготвени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“. 
 
Експертите предлагат почти цяла Странджа да отпадне от необлагодетелстваните райони.
 
„Всички села в община Средец – Момина църква, Голямо Буково, Варовник и т.н са предложени да се изключат. Всички тези села са необлагодетелствани – винаги са били такива и все още са. Експертите предлагат да се добавят като НР села като Каменово, Полски извор и други. Там земята е 3-та категория. Има ясна наредба в която се казва кое е облагодетелстван район и кое не е“, жалват се фермери.
 
Земеделският производител Жеко Николов, член на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) коментира пред Фермер.БГ, че ако оценката на институтите се приеме от министъра, това ще застраши прехраната на много фермери като него.
 
„Ако ти имаш 200 дка с пасища, основната ти субсидия е 30 лв. С НР се добавят още 10 лв. А без тези пари, колкото и да са малко, пак няма да е добре. Плащаме 20 лв. за наем, другите отиват за почистване на пасището. При такива условия дали човек ще се наеме да гледа крави или въобще да прави каквото и да е? Дали ще стои тук? Ние сме разработили нашите стопанство. Сега се опитват да ни отнемат това, което имаме“, каза земеделеца, който освен, че гледа крави, обработва и земя. 
 
Фермерите са категорични, че оценката, която е извършена е безумна. Над 40 души са предприели действия и са изпратили писма до областната дирекция „Земеделие“, до земеделския министър Румен Порожанов и до премиера Бойко Борисов.
 
Предприели действия и писма до областната дирекция земеделие, министъра, премиера.
 
Агроведомството съобщи по-рано днес, че „представената оценка от научните екипи на Националния институт по метеорология и хидрология и Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”, не е приета от министъра на земеделието, храните и горите. Оценката ще бъде подложена на широко обществено обсъждане и допълнителни анализи“.
 
По техни думи, при необходимост ще бъдат възложени допълнителни дейности по предефинирането на база приложимите за страната биофизични критерии.