Ставката за обвързана подкрепа за плодове, основна група, вероятно ще остане на същите нива като през миналата година. Очакваният размер е около 162 лв./дка, коментират земеделски стопани за Фермер.БГ.
 
 
Тенденциите за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“ и очакваният размер на подпомагането за Кампания 2018 бяха обсъдени на среща в земеделското министерство. На събитието присъстваха представители на бранша. 
 
По време на дискусията бяха обменени мнения и изразени становища на производителите на плодове и зеленчуци за необходимостта от целенасочено подпомагане на сектора чрез държавна помощ и своевременно изплащане на сумите по обвързаното с производството подпомагане за Кампания 2018.
 
След срещата обаче производителите не са очаровани от получената информация.
 
„Всички се надявахме, че като ги няма тиквите, ставката ще се вдигне. Оказва се обаче, че въпреки отпадането на културата има повече кандидати и отново ставката ще бъде на нивата от миналата година, т.е около 162 лв./дка за основната група плодове“, смятат производители.
 
В началото на схемата субсидията, която фермерите получаваха беше около 192 лв./дка. 
 
„Сега субсидията ще остане отново горе-долу на ниво като от миналата година. Разбира се, това е по наша преценка, защото данните, които ни представиха от МЗХГ бяха в много суров вид“, обясниха земеделци.