Държавата трябва да се намеси в застрахователния пазар на продукцията от плодове и зеленчуци. Това коментира пред Фермер.БГ Димитричка Търпанова, овощар и председател на Добруджанския овощарски съюз. 
 
В цяла Европа и по света застрахователният бизнес за нашия сектор работи по друг начин – там се плаща реална щета. Като дойдат застрахователите може да се сметне, примерно 2 тона от декар по пазарна цена, да се обезщети производителят. Сега ни дават един таван от 500 лв., като ти сложат 30%, и ти не можеш да си покриеш препаратите. В момента има съфинансиране на застраховки на плодове и зеленчуци от ДФЗ, но тук смятам, че МЗХ трябва да се намеси – да имаме застрахователни гаранции за нашите щети, посочи Търпанова.
 
Търпанова обяснява, че „всички наши колеги, които са застраховали, са горели от застраховател“. Трябва да е на 100% опадал плодът на земята, да няма нищо на дървото, за да се получи застрахователната сума. В противен случай тя не се изплаща. Като я удари градушка тази продукция, тя става само за преработка. Ние нямаме преработвателна промишленост за плодовете. В същото време застрахователят казва: „Няма да ви платиме, защото плодът става за преработка.“. Кой да ни го преработи, пита Димитричка Търпанова. Освен това според нея преработвателите масово работят с високосубсидирана вносна продукция от Гърция, Турция и Македония.
 
Ето защо овощарите искат държавата да се намеси, за да правят застрахователите по-реални оценки. В момента на практика не се субсидира рискът на производителите на плодове и зеленчуци, а се субсидират застрахователните компании.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!