Най-голямото плащане на фермерите за годината, това по Схемата за еднинно плащане на площ (СЕПП), тръгва днес. Преведената сума ще бъде в размер на 700 млн. лв. и ще дойде по сметките на бенефициентите до 24 часа, припомни изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие“ (ДФЗ) Васил Грудев, които тази седмица има доста срещи с различни медии. 

Близо 192 000 стопанства са вече преброени

Ставката е по 21 лева на декар, което е с 2 лв. повече от миналата година. 

“Това се дължи на 140 милиона лева, прехвърлени от бюджета на Програмата за развитие на селските райони за догодина”, обясни Грудев пред БНР и заяви, че авансовото ползване на пари от следващия бюджет няма да се отрази на сумите за догодина.

По думите му няма да бъде ощетен и бюджетът на Програмата за селските райони, защото „Европейската комисия отпусна допълнителен бюджет, т.нар. Следващо поколение Европа, в който имаме над 260 милиона евро допълнителен бюджет към ПРСР“.

Плановете на Разплащателната агенция са на 21 декември да бъдат пуснати и парите по мярка 13 за необлагодетелстваните райони. Предвидените средства са близо 90 млн. лв. за 31 хиляди бенефициенти.

"През 2020 година фонд „Земеделие” разплаща най-големия финансов ресурс в 25-годишната си история", похвали се Грудев и обобщи: „Ще затворим годината с малко над 3.1 милиарда лева изплатени субсидии, което е своеобразен рекорд.“

Изпълнителният директор на ДФЗ коментира и недоволството на фермери, които са получили по-малко от очакваните средства по другите плащания през този месец. Грудев обясни това с механизма за финансова дисциплина на Европейската комисия, с който се цели генериране на ресурс за кризисни и бедствени ситуации.

„Това представлява удържане на определен процент от всяка единична субсидия над 2 хиляди евро. За тази година този коефициент е 2.9%, което вече се усеща и от нашите земеделски стопани. Миналата година този коефициент беше 1.4% и там може би не е направило чак такова впечатление. 

Очаквам тези средства, които акумулираме в този кризисен фонд, през месец септември следващата година да ги възстановим на всички, на които е направено такова единично удържане, каза още Васил Грудев.