Високата ефективност на стопанството е цел номер едно за всеки успешен животновъд. Гаранция за постигането на отлични резултати във фермата е спиртоварният фураж DDGS, който навлиза в българското животновъдство като съществена добавка при хранене на животните.

Какво представлява фуражът DDGS?
DDGS (dried distillers grains) или т.нар. изсушен спиртоварен зърнен остатък се получава след премахване на етанола от ферментационните дрожди. Фуражът е с екологично чисти съставки и се произвежда от царевица или пшеница.

[news]
Висока енергийна стойност без ГМО
Спиртоварният фураж DDGS е с много висока енергийна стойност. В съдържанието му влизат 10-15% мазнини, 40-45% неутрални фибри, 30-35% суров протеин. За разлика от повечето традиционни фуражи и храни, DDGS не съдържа ГМО. Продуктът е изцяло българско производство. Спиртоварният фураж е подходящ за едър и дребен рогат добитък, свине, птици, риби.


Животновъдите за ползата от DDGS

Благой Каймаканов, който има говедовъдна ферма в Цалапица с 1300 глави добитък сподели впечатленията си от фуража DDGS: „Използваме гранулите DDGS от една година пропорционално с нашите фуражи и ефективността е висока. Спиртоварният фураж е с високо съдържание на протеин и съм доволен от резултатите. Повишават се показателите на млякото – като протеин и като качество.“

Иван Караилански, собственик на птицеферма Микрон, с 26 хил. птици също използва DDGS в стопанството си: „Около година вече използваме спиртоварния фураж към храната на птиците. Протеинът, който е необходим за животните, те успяват да си го набавят чрез този продукт. Като цяло резултатът от DDGS е много добър и категиорично този фураж е един икономически изгоден продукт. Това е един добър продукт на добра цена!“

Каква е цената на DDGS?
DDGS се предлага на ниска и достъпна цена спрямо конкурентните храни – 480 лв./тон без ДДС, при цена на соевия шрот – около 920 лв/тон. Toй е по-добър от соевия шрот и може да го измести до 50% успешно при храненето на животни. Съдържа по-голямо количество усвоим фосфор, повече протеини, аминокиселини и влакнини. Освен това продуктът се предлага на пелети, което го прави лесен за транспортиране.



Допълнителна информация за DDGS и употребата му, можете да прочетете в рубриката: Съвети на Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!