Трябва да има някакъв таван на плащанията, защото един голям производител взема много пари. Като цяло обаче смятам, че ресурсите трябва да се преструктурират и ако се дават 800 млн. не да се слага таван, а да се пренасочват в друга сфера. Това коментира за Фермер.БГ оранжерийният производител Филип Петров от село Крушево, Карнобатско, който стопанисва 5 дка с оранжерии.
 
 
„Парите и в момента не отиват в приоритетните сектори. А те имат убийствени изисквания. Аз, като земеделски производител, се чудя какво по-напред да направя – да напръскам ли, дали да полея ли, да отида в НАП ли, в ДФЗ ли, по счетоводители ли? Там губя много време. Заедно с това има много неща, които ние не ги знаем. За да стане един човек добър специалист, той трябва да се развива в една сфера. Има фирми, които дават съвети, но трябва да си платиш“, смята фермерът. 
 
По думите му нужно е още системата да бъде по-опростена, а заедно с това и субсидирането да бъде по-адекватно.
 
„Имахме проблеми с очертаването. Не можехме да си очертаем оранжериите. Имаме 5 дка оранжерии, обаче при чертане трябва да имаш правно основание. Така губим 1 дка, защото още нямаме договор и правното основание не е зачетено. 
 
Чудя се друго обаче, за да си малък земеделски производител и за да можеш да чертаеш, са ти нужни 5 дка оранжерии. Ако имаш 4,9 дка - това не е възможно. Не знам според кого 4,9 дка е малка площ. 
 
Има много недосмилици, които трябва да бъдат корегирани, според мен. Накрая реших, че няма да чертая оранжериите и се отказвам от техните субсидии“, категоричен е Петров.
 

Фермерът е на мнение, че младите трябва да бъдат повече стимулирани. Това може да се случи с държавна подкрепа, ниски лихви и по-лесен достъп до кредити при желание за старт на бизнес в сектора.