Не сме дорасли, за да изнасяме навън. Освен това не сме узрели и за коопериране. Това каза земеделският производител Станчо Станчев, който стопанисва 6000 дка с пшеница,  6000 дка със слънчоглед, 400 дка с рози, 400 дка с лавандула, 200 дка със сливи, 110 дка с череши и около 40 дка праскови в село Медово, Старозагорска област.
 
 
Пред Фермер.БГ земеделецът разказа повече.
 
„Аз работя с българска фирма, която е с чуждестранно участие. Те са италиаци и са много коректни хора, дори бих казал, че сме приятели. На тях си пласирам продукцията. Все едно я изнасям навън“, обясни Станчев.
 
И все пак за износ навън е нужен голям добив и еднородна продукция. Въпреки това фермерът не вижда смисъл в кооперирането. 
 
„Не бих се кооперирал, защото винаги единият ще направи нещо, за да обвини следващия. Затова сме индивидуални на пазара. Работя сам директно с фабрика. Не сме дорасли явно все още в България да работим по този начин“, категоричен е фермерът.
 
По думите на Станчев реколтата от овошки е била добра.
 
„Сливите дадоха отличен резултат, доволни сме. Черешите също се представиха добре“, каза той. Основен проблем остава работната ръка.
 
„Трудно е да откриваме хора. Лично на нас ни трябва много работна ръка. Близо 400-500 души ни трябват по време на кампания. Но все не можем да ги набавим всичките, защото държавата продължава да подкрепя потенциалните работници от малцинствата с помощи и те не искат да идват да работят“, обясни земеделският производител.
 
Той одобри идеята на няколко асоциации в сектора за субсидиране на изграждането на мобилни жилища за сезонните работници. И призна: „Идеята е страхотна. Съгласен съм на нещо подобно“.