Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) излезе с нова прогноза за цените на храните в световен мащаб. Според организацията пазарите на хранителни продукти са стабилни, а цените на повечето селскостопански продукти рязко се понижават в сравнение с последните няколко години.
[news]

Богатата реколта и изобилието от запаси са ключовите фактори, които понижават международните цени на зърнените култури, се посочва в доклада.


Според ФАО световната реколта на зърното ще достигне нов рекорд през 2014. Като цяло производството на зърнени култури през 2014 вероятно ще достигне 2,5 млрд. тона, което е с 65 млн. тона повече от прогнозата през месец май.


ФАО прогнозира рекордни добиви на растителни масла, като се очаква и по-голямо производство на захар.


Производството на месо ще се увеличава умерено през 2014, но не достатъчно, за да намали текущите високи цени, се коментира в доклада.

 

Производството на мляко също продължава да се увеличава със стабилен ръст, което също ще доведе до спад и в изкупните цени.


Заедно с прогнозата си за реколтата, ФАО публикува и месечния си индекс за цените на храните. Той се свива за шести пореден месец, което е най-дългият период на спад от края на 90-те. През септември индексът е 191,5. Това е спад с 5,2 пункта спрямо август и с 12,2 спрямо същия месец на 2013.


Най-голям спад има в цената на захарта и млечните продукти, следвани от зърнените култури и растителните масла, а месото остава с непроменена цена.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!