След излизането на Великобритания от ЕС в Германия се очаква понижаване на цените на млякото, сиренето и киселото мляко и влошаване на качествата им, информира списание Focus, позовавайки се на думите на председателя на Германската асоциация на фермерите Карстен Шмал. 

Хоган: Не се бойте от криза в месния сектор

Защо? След Брекзит върху продукцията ще бъдат въведени митнически такси, тя по-дълго време ще бъде задържана и на границата. Това означава, че ще стига до крайния потребител в не особено годно състояние. Цената, на която ще се предлага, ще е по-ниска. Примери за това могат да бъдат известните компании Ehrmann и Zott от Бавария.

Първата внася в Обединеното кралство плодови млека и десерти, втората – моцарела. Обикновено продукцията стига до английските потребители за две денонощия, но след Брекзит проверката и доставката може да отнемат цяла седмица. И двете компании увеличават инвентара си с оглед тази възможност. Един от млечните заводи в страната – DMK, от рано-рано започна да се подготвя за последствията от „развода“.

Експертът Карстен Шмал напомни, че млекопроизводството е един от основните отрасли на Германия, който обслужва потребностите на британците. Само доставките на Германия на суровини във Великобритания възлизат на до 70 хил. тона. В частност Обединеното кралство купува германско сирене, масло и друга млечна продукция. 

Според Шмал при излизането на Великобритания от ЕС ситуацията ще е сходна на войната на санкции между Русия и ЕС, когато на млечните компании в Германия им се наложи да търсят нови пазари. 

В това време други германски експерти смятат, че подриване на пазара няма да има. Британците както и досега ще търсят германска млечна продукция, въпреки усложненията в търговските отношения.