Европейският съюз (ЕС) забрани вноса на украински птици и съответно продукция от птицефермите в Украйна, във връзка с избухването на птичи грип в страната. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Държавната служба по въпросите на безопасността на хранителните продукти и защитата на потребителите в страната, предаде електронното издание uaposition.com.
 
 
От съобщението се разбира още, че Хонг Конг, като специален административен район, е наложил временно ограничение на доставките на украински яйца.
 
 
"ЕС, както и основните партньори на Украйна, получиха подробна информация за предприетите мерки от наша страна за справянето с болестта“, се казва в доклада на пресслужбата.
 
[news]
Първи мерки са предприети на 30 ноември, когато е било и констатирано първото огнище на заразата сред домашни птици, в домакинство в град Херсон, южната част на страната. Това е първото проявление на птичия грип след осемгодишно прекъсване в Украйна, като тогава, през 2008 г., засегнатите райони са били в рамките на остров Крим. Тогава са отчетени 4 случая на заразата.
 
Украинската агенция за биосигурност забрани вноса на птици от някои райони в Германия и Австрия във връзка с проявени огнища на птичи грип и в тези страни.
 
Фермер.БГ припомня, че службата ограничи и вноса от някои райони в Унгария и България, във връзка с възникнали огнища на нюкясълска болестоще през месец ноември.