Малко известен факт е, че през 1978 г. Аграрно-промишлен комплекс – Петрич засажда първите си масиви с киви като експериментален блок. С промените през 1994 г. земята е върната на собствениците. Днес голяма част от площите са разпродадени, но Албена Георгиева заедно със сестра си Костадинка и техните семейства запазват своите 5 дка с насаждения и днес са горди стопани на малка фамилна ферма.
 

С какво българското киви е по-различно?

В България кивито е зимен плод. То се отличава от вносното, че е по-дребно, но по-захарно на вкус, не е кисело. През лятото се полива поне три пъти, прибира се през есента, когато плодът още не е узрял. Счита се, че кивито е готово за бране, ако е леко омекнало, но не прекалено. То има дълъг период на следберитбено зреене. Затова се съхранява в касетки при естествени условия до февруари, без хладилна камера и защитени от пряка слънчева светлина. „До февруари и март по пазарите може да се намери българско киви“, обяснява производителката от Петрич. 
 
 

Каква е технологията на отглеждане?

Кивито се култивира като лозата. То се нуждае от поливане, подрязване и, който иска по-голям добив, торене. За кивито са опасни сланата и сушата. То не измръзва и не се разболява. Около него е добре да има бадеми, тъй като те засилват и подобряват опрашването и така се постига по-добра реколта, без употребата на химикали. „Ние избрахме да не го третираме с препарати, а да го поливаме по-често през август и септември“, допълва Георгиева.
 

Какви са трудностите пред производителите?

Те са главно от човешки фактор – трудно се намират хора за подрязване, поливане и бране на плода. Друг проблем са кражбите на готова продукция, докато кивито е още на полето. Никой не иска да пази насажденията дори срещу заплащане, защото крадците нападат, без да се страхуват от закона. А за полицията полските кражби не са на дневен ред. „Проблемът с опазване на реколтата касае всички земеделски производители, но държавата нехае за битовите проблеми“, жалва се стопанката.
 
 

Каква техника е нужна?

В семейната ферма в Петрич всичко се обработва на ръка. Единствено може да се подобри поливането чрез изграждането на капкова система, но заради кражбите семейство Георгиеви все още не предприема нищо.
 

Къде можем да открием българското киви от Петрич?

Всяка събота продукцията се предлага на фермерския пазар на Римската стена в София. Сега освен свеж плод могат да се опитат още сладко, плодов чай и пестил с киви. Интересен е вариантът за шоколад и сапун с киви. „Правим опити дори за ликьор и ракия от киви“, оптимист е дамата фермер.