Ако стопанство с лозя няма винарна, т.е. не може да предложи краен продукт, реализацията на произведената продукция е на изключително ниска цена. С нея дори разходите не може да се избият. Това заяви за Фермер.БГ Веселина Касабова.

 

Тя е агроном, който основно се занимава с трайни насаждения.


Агроном: Фермерите трябва да ограничат безпричинното пръскане

По думите й ниската изкупна цена на гроздето в момента е основен проблем.

„Лошо е положението, но смятам, че има тенденцията нещата да се подобряват. Съдя по това, което виждам аз. Мисля, че след време ситуацията ще се промени в положителна посока“, допълва Касабова.

Като агроном тя се грижи за 100 дка лозови масиви между Каварна и Българево. Става дума за 5 различни сорта, като за първа година се прилага биодинамично земеделие.

„Миналата година приложихме конвенционалното, но тази се решихме да пробваме с биодинамика. Засега е доста интересно. Запазили сме 99% от продукцията, което смятам, че е перфектно“, допълва Веселина Касабова, уточнявайки, че засега стопанството не е в преход. Не изключва възможността след година-две, ако всичко върви добре, да се биосертифицират.

Биодинамиката в България все още не се сертифицира, затова вероятно ще става дума само за биосертифициране“, отбелязва специалистът.

По думите й биодинамичното земеделие все още не е навлязло у нас, но има условия за такъв тип земеделие.

В момента стопанството, в което работи, купува повечето биодинамични препарати от Франция.

„Внасяме, защото у нас няма кой да ги произвежда. Самите ние сами не можем, тъй като се учим. Може би след години и ние ще започнем“, уточнява Касабова.

Всички сортове грозде в лозето са френски. Променливите климатични условия не им се отразяват негативно.

„Засега нещата са добре, имаме доста грозде, при условие, че лозята ни са трета година. Чакаме първи добив“, казва Касабова и допълва, че при биодинамиката една от основите цели е да не се натоварват насажденията.

„Искаме да добиваме до 300 кг/дка, като гоним качество, а не количество. През седмата-осмата година максимумът, който искаме да постигнем, е 500-600 кг/дка“, уточнява агрономът.

Идеята на биодинамиката е растенията да си набавят всичко необходимо от природата. Да има разнообразие. Например нашето поле е 100 дка. Зачинили сме всички междуредия, като зачиняваме с различни култури, които всяка година се сменят. Така имаме различни треви, дръвчета и др. – по този начин какво казва един наш италиански консултант: „да може да обменят информация и да не заболяват толкова често, колкото при конвенционалното земеделие“, споделя опит Касабова. Тя е горда от пожънатия успех още през първата година.