Валери Цветанов, бившият земеделски министър от тройната коалиция осъди прокуратурата на 30 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди, нанесени от незаконното обвинение в длъжностно престъпление. Това става ясно от електронното деловотство на Софийски градски съд.

 

Цветанов спечели дело по Закона за отговорността, след като близо 3 години бе обвиняем за замени на гори. Решението на Градския съд не е окончателно и от прокуратурата могат да го атакуват пред Софийския апелативен съд.

 

Цветанов бе обвинен в безстопанственост заради  заповеди за замени, подписани през февруари 2009 г. в последния работен ден, преди да влезе в сила мораториумът за това. Така бюджетът бил ощетен с над 200 хил. лв., твърдеше прокуратурата.

 

През май 2010 г. срещу него бе внесен и обвинителен акт. След това Софийският градски съд два пъти връща делото на прокуратурата заради процесуални пропуски. Преди второто внасяне прокуратурата прекрати обвинението на Цветанов за 12 от договорите и остана да му търси отговорност за 5 случая. През март 2011 г. обаче съдът върна делото за втори път, тъй като прокуратурата не беше изпълнила част от указанията от първото връщане. Обвинителите така и не внесоха за трети път материалите в съда, а през май 2012 г. прекратиха процеса заради липса на престъпление. Така Цветанов получи основание да заведе дело за вреди.

 

В същото време скандалът с неизгодните замени става все по-голям, тъй като Европейската комисия ги смята за неправомерна държавна помощ. В началото на септември тя нареди на управляващите да си възстановят загубите от фирмите и лицата, които са я получили, или да анулира замените, направени в периода 2007-2009 г. България има двумесечен срок да направи оценка кои от сделките са неизгодни, да реши как да ги развали или да поиска доплащане. Самото връщане на помощта трябва да стане в срок от една година.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!