Виното, което е произведено от органично грозде и по екосъобразен начин, доказано има по-добър вкус, сочи проучване, публикувано в изданието Journal of Wine Economics.
 
 
Постигането на добър вкус и аромат на виното понякога изисква доста високи разходи за винарите, а откриването в магазина на качествен продукт на достъпна цена често изглежда почти непосилна задача за потребителя. 
 
Отличителните вкусове и аромати се зараждат в лозата, благодарение на минералите в почвата, а синтетичните химикали възпрепятстват действието на естествените минерали в почвата. Експертите обясняват, че трябва да се позволи на минералите, които вече са там, да се изразят в аромата на гроздето.
 
Калифорнийският университет в Лос Анджелис е анализирал рецензии и оценки за качеството на над 74 000 вина от Калифорния, класирани от специализираните списания „Wine Advocate”, „Wine Enthusiast” и „Wine Spectator”. Следвайки стандартизирана 100-точкова скала, екосертифицираните вина са получили оценка, която е със средно 4,1 точки по-висока, спрямо оценките на традиционните вина.
 
 
Само 1% от вината, използвани в изследването, са били еко. Същевременно при 2/3 от тях това не е било обозначено на етикета на бутилката, заради мнението, че те може да са по-ниско качествени. Това пък поддържа цените на зелените вина по-ниски.
 
Учени са открили зависимост между климатичните промени и качеството на гроздето. Изследователи, включително от Харвард, анализирали информация за събирането на реколтата от лозята в Западна Европа от последните четири века. Проучени са и климатичните промени от 1600 г. насам с помощта на исторически документи и чрез изследване на пръстените на дърветата. Така са установени детайли относно валежите и температурите от този период.
 
Получените данни били съпоставени с промените в качеството на виното в регионите на Бордо и Бургундия във Франция, на база на оценките на реколтите. Резултатите от изследването доказали, че по-добрите реколти от грозде се дължат на повишението на температурите и промените в количеството на валежите от последните години.