Тази година общото производство на зърнени култури в ЕС-27 се очаква да бъде значително над нивата от 2012 г., както и над средните нива за последните пет години. Земеделската година до момента беше белязана от необичайно продължителната зима в Западна и Централна Европа, както и от обилни валежи през месеците май и юни. Въпреки това, въздействието на лошото време върху културите в някои райони на Евросъюза се компенсира от други области – очаква се например отличен сезон за Иберийския полуостров. Тази прогноза публикува днес Европейската комисия, позовавайки се на предварителни анализи за добива на селскостопански култури, предаде Фермер.БГ.

Месец март на тази година е бил един от най-студените месеци, регистрирани до сега, в резултат на което се забави значително старта на пролетната кампания в много региони на Европа с изключение на Средиземноморието и Черноморския райони, където бяха отбелязани по-топло време и благоприятни условия.

През пролетта, голяма част от Европа беше засегната от проливни дъждове, като най-влажна пролет регистрираха в Северна Италия, Южна Франция и Испания. Условията в Испания бяха особено благоприятни, което води до високи очаквания за добив. Мекото време след средата на месец април предизвика тласък в развитието на културите в повечето части на Западна и Централна Европа, което компенсира закъснението от студената зима. Към края на май и началото на юни, изключително влажния период над Централна Европа доведе до наводнения и преовлажняване на почвите най-вече в Германия, Чехия, Австрия, Унгария и в по-малка степен в Полша. За сравнение, пролетта беше по-бедна на дъжд в Обединеното кралство, Северна Франция, Бенелюкс, на Скандинавския полуостров, Балканите, Черноморието и Източното Средиземноморие, където развитието на културите напредна поради топлото време.

Прогнозираният добив на зърнени култури (пшеница, ечемик, царевица и други житни култури) е 5,2 тона от хектар за целия ЕС, т.е. с над  5% повече от миналата година. Общата площ в Европейския съюз, използвана за отглеждане на зърнени култури през 2013 г. се е увеличила с 1,3% в сравнение с 2012 г.

Очаквани добови в ЕС през 2013 г.:
 

Зърнени култури:
мека пшеница: 5.5 т / ха (+2,1%)
твърда пшеница: 3,3 т / ха (+6,4%)
ечемик: 4.7 т / ха (+6,3%)
царевица на зърно: 7.1 т / ха (+16,3%)

Маслодайни култури и грудкови култури:
рапица: 3,0 т / ха (-4.1%)
слънчоглед: 1,9 т / ха (+14,0%)
картофи: 30.1 т / ха (+1%)
захарно цвекло: 65,65 т / ха (+0,2%)

Мека пшеница – очакванията са за повишени добиви. Прогнозите за Франция като най-големият производител показват по-ниски добиви в сравнение с миналата година. По-високи нива се предвиждат обаче в Испания, Румъния, България и Унгария.

Ечемик – очакват се завишени добиви спрямо 2012 г. най-вече за Испания, Румъния и България. Испания, която произвежда ¼ от пролетния ечемик в ЕС очаква рекорден добив, който надхвърля с 40% средните добиви за последните пет години.

Царевица на зърно – очакват се повишени добиви спрямо миналата година, но трябва да се отбележи, че това е прогнозата на ранен етап от развитието на културата. Влажното време забави и възпрепятства сеитбата на царевица в два важни регион: Аквитания (Франция), Ломбардия (Италия).

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!