Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на 600 млн. евро държавна помощ за компенсиране на земеделските производители след наводненията в южна и източна Германия преди месец, предаде Агенция Ройтерс.

В изявлението на ЕК се посочва, че схемата за компенсиране, която може да покрие до 100% от загубените приходи за 2013 и 2014 година или щети по сгради, оборудване, насаждения и селскостопански животни, е в съответствие на изискванията за предоставяне на помощ на държавите-членки на Евросъюза.

Като цяло Германското правителство се е съгласило да отпусне до 8 милиарда евро за възстановяване на щетите, причинени от наводненията през юни, които принудиха хиляди хора да напуснат домовете си. „Това означава, че Германия може да започне да изплаща компенсации за щетите, нанесени от скорошните наводнения, преди да бъдат одобрени от ЕС”.

Повечето от земеделските земи в наводнените райони се използва за отглеждане на животни или производството на плодове и зеленчуци. Не са нанесени сериозни щети на зърнопрозиводството на страната. Очаква се Германия да прибере реколта от 24,18 млн. тона пшеница през 2013 г., в сравнение с 22.33 млн. тона през 2012 г.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!