"Преслав Борисов: В България има около 5000 декара с пустеещи земи". С такова заглавие, излезе кореспондента на Българското национално радио ( БНР ) в Добрич - Гинка Димитрова на официалната страница на БНР.

 

Или журналистиката от Добрич е допуснала груба грешка при отразяването на интервюто си с бившия зам.министър на земеделието Преслав Борисов, или настоящия евродепутат се е изказал изключително неподготвен по темата с обема на площите с пустеещи земи в България.

 

Справка на Фермер.БГ в официалните регистри, показва, че към края на 2012- а година, пустеещите земи в България са на площ  455 790 хекатара. ( 4 млн. 557 900 дка. )

 

На среща със земеделци от Североизточна България евродепутатът Преслав Борисов е обяснил, че размерът на евросубсидите за земеделие в новия програмен период на ОСП 2014-2020 ще е в размер на 7,8 млрд евро.

 

По думите на Преслав Борисов, в България има около 5 000 декара пустеещи земи, но въпреки това той е категорично против въвеждане на данък върху земята, се казва още в материала на БНР.

 

"Ако хората нямат на кого да отдадат тази земя, или са възрастни, защо трябва да ги наказваме, за това че имат земя и не могат да я обработват. Най-големият проблем, касаещ общостопанската политика, е обезлюдяването на селата и липсата на този малък, среден бизнес, който да съществува там на едно разнообразно производство, земеделско производство, което да осигури препитание на голям брой хора в селата. Това, което е факт в другите държави.", цитират още от БНР евродепутата.

 

Преслав Борисов
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!