Към днешна дата близо два пъти по-малко са регистрираните тютюнопроизводители в област Кърджали спрямо предходната година. През 2013 г. те са били 4 433, докато през тази година са 2800, сочи справка на Областна дирекция „Земеделие“.

 

Експертът в земеделската дирекция Мелиха Дилбер обяснява намалелия брой регистрирани производители на тютюн с невъзможността на част от тях да го направят до указания за това срок – 15 май.

 

Ще имат тази възможност, защото срокът за регистрация е удължен до 16 юни, напомни Мелиха Дилбер, цитирана от Дарик радио. Според Дилбер основна причина за да не могат да се регистрират било изискването за доказване на правното основание за ползване на площите.

 

Като друга съществена причина за по-малкия брой регистрации експертът посочи липсата на сключени договори между фирмите-изкупвачи и част от производителите - също изискване при регистрацията.

 

Въведена промяна вече позволявала тютюнопроизводители без договори също да могат да се регистрират, стига да предоставят правно основание за площите, върху които ще отглеждат тютюна, обясни Дилбер.
 

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!