В начално семепроизводство Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево разполага с 54 сорта зърнено-житни култури, съобщи директорът на института доц. Иван Киряков по време на Ден на отворените врати в ДЗИ. На земеделските производители бяха представени 39 сорта са обикновена зимна пшеница, 8 сорта са тритикале, 4 сорта – твърда пшеница и 3 сорта – ечемик.

 

Между тези сортове има и такива, които са дадени на пълна лицензия, т.е. институтът е дал правото на отделни фирми да произвеждат и да разпространяват семена. Такива сортове са „Ана”, „Антоновка”, „Болярка”, „Неда”, „Корона”. Това са сортове, разработени от ДЗИ - Генерал Тошево, подчерта доц. Киряков.

 

По думите му, тази година на земеделските производители ще се предлагат базови семена от 15 сорта обикновена зимна пшеница, 4 сорта тритикале, 2 сорта твърда пшеница и 1 сорт ечемик. За трета година институтът ще предлага сорт „Драгана” като надеждите са той да се наложи на пазара.

 

Също за трета година ДЗИ предлага на стопаните пшеница „Мерилин”. Два са новите сортове, селекция на института - „Калина” и „Киара”. И двата сорта пшеница са осилести, от втора група по качество (средни с повишена сила), с добра студо- и зимоустойчивост, имат сравнително ниско стъбло, което осигурява стабилност на растенията на полягане.

 

По информация на доц. Киряков цената на базовите семена варира от 980 до 990 лв./т. В ДЗИ имат заявки за 800 тона. Най-търсени са сортовете “Енола”, “Кристи”, “Мерилин” и “Драгана”. Два сорта на ДЗИ - “Аглика” и “Галатея”, са признати в Турция, очаква се одобрение и на други разработки на селекционерите на института.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!