Равнището на оранжерийното производство в България е почти запазено. Щетите, нанесени от неблагоприятните климатични условия, по оранжерийните плодове и зеленчуци са много малко. Има определени щети по оранжерии, които не са професионални – става въпрос за съоръжения, които нямат добра планировка и при които липсва отопление.

 

В тях влагата на места е нанесла определени повреди по растенията“, коментира за Фермер.БГ д-р Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАБОП). По думите му в много райони на страната има нанесени поражения по реколтата от плодове и зеленчуци, но това е основно при полското производство, при което негативните климатични явления влияят пряко.

 

Производители на полски зеленчуци споделиха, че на много места вследствие от продължителните и обилни валежи насажденията са поразени от болести. Влагата предразполага към развитието на различни болести, сред които една от най-опасните за растенията е маната.

 

Все още не е ясно колко точно са и в каква степен унищожените зеленчукови насаждения и овощни градини вследствие на падналите през последните два месеца локални градушки. Теренните проверки на щетите от комисии от общинските служби по места не са приключили. Според зеленчукопроизводители продължителните дъждове са се отразили най-негативно на вишните, черешите и доматите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!