Създаване на нови трайни насаждения с ягодоплодни култури и лозя върху най-малко 2 декара, подобряване на сградния фонд чрез ремонт или строителство на стойност 2000 евро СПО – това са само част от специфичните изискванията, които трябва да изпълни даден земеделски стопанин по стартиралата вече подмярка 6.3 "Млад фермер".

Субсидии за малки ферми, пазари и напояване – нови срокове по ПРСР

Освен това може да се закупи селскостопанска техника – машини, оборудване или съоръжения, които също да са в левовата равностойност на 2000 евро стандартен производствен обем. Друг вариант е фермерите да се насочат към отглеждането на застрашени сортове земеделски култури или към изчезващи редки породи в животновъдството, разясни по време на дискусията Геновева Друмева, управител на Областния информационен център в Добрич. 

 


Всички детайли по подмярка 6.3 бяха представени пред близо 50 кметове и кметски наместници от община Добричка. Допустими кандидати са малки и средни фирми и кооперации, регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. Основните изисквания са да притежават стопанство в размер между 2000 и 7999 евро стандартен производствен обем и да са получили минимум 33 % доход от земеделска дейност през предходната година. 


Кандидатите трябва да представят бизнес план, доказващ Жизнеспособността на земеделското стопанство за срок от 5 години. В него те трябва да включат стратегия за развитие на фирмата и планираните инвестиции и дейности. С изпълнението на бизнес плана земеделските стопани трябва да увеличат размера на стопанството с 2000 евро СПО или да увеличат обработваемата площ или броя на отглежданите животни с минимум 20%. Задължително планът трябва да включва поне една инвестиция в дълготрайни материални или нематериални активи на стойност не по-малко от 700 лв. 


Акцент по време на срещата беше поставен върху възможностите за повече бонус точки чрез приоритетните области - животновъдство, етерично-маслени култури  и биопроизводство. 

Кандидатстване по три подмерки от ПРСР – кое е важното?


Присъстващите бяха запознати и с предстоящата подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“. С бюджет от 1 685 121 евро тя ще подкрепи модернизирането на физическите активи в земеделските стопанства, преработващи земеделски продукти и производството на нови, включително и такива, свързани с къси вериги на доставка.

Скъсяването на пътя от производството до реализацията на земеделската стока е заложено и в подмярка 16.4 „Целта е да се прескочи препродажбата на селскостопанска продукция. Обединявайки се, фермерите ще могат да получат финансиране и по-лесно да продават”, подчерта Геновева Друмева.

„Късите вериги обхващат не повече от един посредник между земеделския производител и потребителя. Подпомагането зависи единствено от желанието на самите стопани да се включат в организации и сдружения, чрез които да кандидатстват по подмярката”, допълни още експертът.

Очаква се през септември да стане ясна датата, на която ще се обяви процедура по прием на проектни предложения.