Земеделските стопани ще могат да се запознаят с графика за директните плащания най-вероятно в сряда следващата седмица, стана ясно днес по време на заседание на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание.
 
 
По време на блиц-контрол в парламента министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов отговори на въпрос за директните плащания, поставен от председателя на комисията Десислава Танева.
 
„Графикът ще го публикуваме до края на другата седмица. Той няма да се различава съществено от това, което беше през миналата година“, обясни Румен Порожанов, цитиран от „Фокус“. 
 
Публикуването на графика ще стане най-вероятно в сряда. Министърът припомни, че миналата седмица са били платени 50% от субсидиите за говеда, кози и биволи. Оценката на Румен Порожанов е, че през миналата година не е имало забавяне на директните плащания.
 
Наредбата за обвързано производство е качена за обществено обсъждане на страницата на МЗХГ, за да може да бъде приета до края на месец февруари, добави Порожанов.
 
"За първи път схемите за обвързаното подпомагане при зеленчуци се разделят с отделни бюджети, промени има и в изискването за броя на животните при предстоящото подпомагане. Зеленчуците са разделени на три групи по сходство на себестойността, като целта е ставките да покриват еднакъв относителен дял на тези култури. За плодовете е запазена една единна ставка", каза още министърът.
 
Няма отпаднали или добавени нови култури. По отношение на схемите за животни е добавена реализацията на месо. Предвидено е доказване чрез приплод 50% и 50 на сто чрез продадено мляко. 
Относно агроекологичните мерки от ПРСР, които се прилагат по време на кампанията за директни плащания, от няколко дни на сайта на МЗХГ са качени предложенията за изменение на наредбите.