От днес, 27 юли 2016 г., стартира приемането на заявления по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите” от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР).  Предвиденото финансиране от 2 млн. лв. е насочено към модернизация на съществуващи аквакултурни ферми, повишаване на тяхната конкурентоспособност и подобряване на условията на труд. Сред допустимите дейности са инвестиции, които водят до по-малко потребление на вода, намаляват употребата на химикали и антибиотици и насърчават използването на възобновяеми източници на енергия. Дава се възможност и за диверсификация на доходите на стопанствата чрез развиване на допълнителни дейности, като повишаване на знанията в областта на аквакултурите и опазването на околната среда.
 
По Програмата се финансират до 50% от стойността на проекта, като минималният размер на безвъзмездната помощ за един проект не може да е по-малък от 3 000 лв., а максималният не трябва да е повече от 49 000 лв.
 
Настоящият прием е само за сектор „Малки проекти“. С оглед намаляване на административната тежест за бенефициентите, приемът по мярка 2.2 е разделен на две процедури – една за сектор „Малки проекти” и друга за сектор „Рециркулационни системи“ и Сектор „Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства”. 
 
Проектните предложения се подават изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020). Пълният пакет документи за кандидатстване е публикуван и на www.eufunds.bg. Крайният срок за подаване на заявления е 25 октомври 2016 г.