Днес, 20 ноември е последният срок, в който областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ приемат заявления за подпомагане по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период. Със свое решение Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ прие да бъде предоставен допълнителен финансов ресурс от 1 млн. лева по държавната помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани за зимни пръскания на трайните насаждения.
 
Средствата са от остатъчния ресурс по вече приключили схеми от бюджета на ДФЗ. С тези допълнителни средства общият размер на помощта за 2015 г. достигна 3 млн. лв.
 
Основната цел на държавната помощ е да се ограничат максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните овощни насаждения, както и по насажденията с ягоди и малини. По схемата ще се компенсират разходите на стопаните за купуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата.
 
Помощта в рамките на обявения прием на заявления ще се предоставя на малки и средни предприятия - регистрирани земеделски стопани на овощните култури, ягоди и малини.
 
Срокът за отчитане на извършените дейности във връзка със зимните пръскания е 4 декември, а за сключване на договори и изплащане на средствата по държавната помощ – 18 декември 2015 г.
 
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!