Прецизен подбор на семената, анализ на почвата и Strip-till технология водят младия земеделец Кунчо Кунчев до успешно зърнопроизводство. Той и бизнес партньорът му обработват 18 хил. дка в землището на град Славяново, Плевенско.

Зърно: Борсите заеха очаквателна позиция

Пред Агри.БГ Кунчев споделя, че добивите му при есенниците тази година са били с големи вариации в отделните райони, но въпреки това най-ниският отчетен такъв е 530 кг/дка.

Кунчо Кунчев: "Добивите в различните райони варират от 500 до 700 кг/дка. Причината е, първо, сушата, и второ, нямахме заспиване на посевите през зимата. Те бяха постоянно във вегетация. Веднага след това април беше много сух, имаме около 12 л дъжд в нашия район.

С технологията, която използваме последните години – безоранна, не искам да сравнявам с добивите на колегите, но мисля, че се справихме най-добре в нашия район.

Не правим нулеви обработки, а само минимални обработки на плитко – 3-4 см обработваме почвата в горния слой. Целта ни е основно да запазим влагата."

Вече 4 години младите зърнопроизводители практикуват безоранна технология и твърдят, че това е причината за по-добрите им резултати. По думите на Кунчев, за да си успешен производител, трябва да се пригодиш към новите обстоятелства като промените в климата, да черпиш международен опит, да четеш и да се интересуваш постоянно от нововъведенията. Сушата тепърва ще се задълбочава и запазването на почвената влага ще е основно важно за в бъдеще, споделя земеделецът.

Кунчо Кунчев: "През последните години и в началото, когато започнахме да прилагаме безоранната технология, правихме експерименти – оран, без оран, продълбочаване, без продълбочаване, директни сеитби."

Работим само на директни сеитби в момента. Въпреки  сушата посевите ни са в много добро състояние.

Цялото интервю и кадри от стопанството на Кунчев вижте във видеото.