Работи се по детайлен анализ на състоянието на „Напоителни системи“, няма да стане изведнъж възстановяването на поливното земеделие, но без поливните системи не можем да работим, заяви пред Фермер.БГ министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

 

„При резките климатични промени, на които сме свидетели, не можем да говорим за земеделие, ако не бъдат възстановени системите за напояване. Затова сме заложили изработването на пълен анализ на системите, на т.нар. Пътна водна карта на България. Смятам, че процесът трябва да стартира от собствеността на каналите. В Закона за водите вероятно е включен параграфът (Параграф 14), с който се разделя дейността на „Напоителни системи“, обяви министър Греков.

 

Министърът допълни, че 15 млн. лв. в Бюджет 2014 са гарантирани за публична дейност относно вредното въздействие на водите. С промяната в Закона за водите, който се очаква да влезе в сила от декември 2013 г., ще има средства и за „Напоителни системи“. По думите на министър Греков предприятието най-вероятно ще бъде разделено на две дружества.

 

В средносрочен план ще се търсят възможности, включително и заеми, за да се гарантира нормалното функциониране на възстановената напоителна система. "Идеята е да не се разчита само на напояване от водохранилища, а и да се използват подпочвените води. За целта ще бъдат структурирани водни сдружения, които да работят по това“, допълни Греков.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!