Познатата в България френска компания за семена Maisadour semenses сменя своето име на MAS Seeds. За да предложи нови възможности на земеделските стопани у нас фирмата актуализира и амбициите си, така че да бъде във все по-голяма полза на фермерите. 
 
Дигитализирането на селското стопанство е една от набиращите скорост теми в сектора. Именно в тази посока са и усилията на MAS Seeds. 
 
„Нашите амбиции са да помогнем на земеделските стопани да произвеждат повече и по-добре. Затова въведохме нова система, която придружава компанията MAS Seeds в България. 
 
За земеделските производители, които произвеждат зърно имаме нов вид услуга AgroPlus. Това е нов анализ на почвите, като заедно с това ще се получава предупреждение, ако нещо липсва в тях. За производителите на месо или мляко създадохме услугата NutriPlus, която ни позволява да им помогнем да анализират фуража си.
 
 
Така ще могат да анализират нуждите на животните си, за да произвеждат повече мляко или месо.
Всички вече имаме смартфон в джоба си и все повече го използваме. Тези технологии дават възможност да се даде персонализирана, конкретна и полезна информация на момента.
 
Смятаме, че благодарение на тези наши приложения, информацията ще стига лесно и бързо до земеделските производители. Започнахме да прилагаме използването на приложенията AgroPlus и NutriPlus, които се тестват в района“, каза Патрик Лафон, MAS Seeds директор филиал България, Румъния, Молдова. 
 
Тестовете на приложенията са продължили две години с около 100 фермери в България, Румъния и Молдова. 
 
„Целта на всяко предприятие, било то земеделско или не, да бъде рентабилно и да бъде устойчиво. И ако успеем да обединим добрата генетика с правилния момент на засяване и обогатяване на почвата, ще постигнем тези резултати. А ние можем да дадем нужната информация и те ще знаят какво да правят с нея. От своя страна те пък ни подават данни за състоянието на почвата, за времето на засяване, за торенето и да се направи анализ на тези данни“, посочи Лафон. 
 
За портфолиото на компанията повече ни разказа Петър Петров, търговски мениджър в MAS Seeds, като започна с предложенията на компанията за царевица за зърно. 
 
„Специални хибриди, силажна царевица, които са селектирани и подбрани да бъдат подходящи за условията на България, но и освен това да бъдат с изключително високи добиви за силаж и усвояемост от животните. И царевица, която е дуо-сисетма – или царевица, устойчива на хербицид“, каза Петров. 
 
Разбира се, компанията разполага и с богат избор от семена слънчоглед. 
 
„При слънчогледите предлагаме пълно портфолио от продукти – Clearfield Plus, Clearfield слънчогледи, високоолеинови Clearfield слънчогледи, трибенурон метил,  конвенционални, както и сертифицирани биосемена от слънчоглед“, посочи Петър Петров. 
 
MAS Seeds предлага на българския пазар два вида сорго – червено и бяло, а освен това стопаните могат да заложат и на семената им от три сорта люцерна, с различен период на покой през зимата. Петров разказа и за видовете тревни смески, които MAS Seeds предоставя на вниманието на животновъдите. 
 
 
„В зависимост от начина на приложение. Могат да бъдат за пашуване, за сенаж, за сено“, каза той. 
 
Качеството на семената на MAS Seeds е нещо, на което в компанията се държи особено.  
 
„Всички семена на българския пазар пристигат произведени и заготвени във Франция, което гарантира една много висока кълняемост и нещо, което добрите фермери наистина ценят е перфектната калиброваност на семената. Няма как да говорим за прецизно земеделие, когато производителят получи в своя чувал различни фракции, начупени и т.н. Това е нещо, което кара производителят всяка година отново да търси нас, тези които са изпитали нашите семена. И на база на това идват и резултатите – равномерен посев, оптимална гъстота“, обясни търговския мениджър на MAS Seeds за Централна Северна България. 
 
От две години MAS Seeds  разработва нова технология, наречена AgroStart
 
„Представлява третиране на семената в завода ни във Франция с микроторове с биостимулатор. Което води до един изключително изравнен старт при неблагоприятни условия. Всички знаем, че при оптимални условия, при необходимата температура, семената тръгват дружно, но при неблагоприятни се появяват неизравнените посеви“, отбеляза Петров. 
 
Чрез AgroStart семената са третирани с  комплекса от микроелементи и биостимулатори и  клиентите на MAS Seeds имат привилегията да ги използват.
 
 
„Това е амбицията на MAS Seeds в България - да обединим нашата качествена генетика, нашето качествено зърно и уменията ни, за да се произвежда повече и по-добре“, добави Патрик Лафон.
 
Повече за портфолиото на MAS Seeds можете да научите на сайта на компанията www.maisadour-semences.fr/bg и от регионалните дилъри на фирмата.