Половината от проектите по мярка 6,1 Стартова помощ за млади земеделски стопани от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат одобрени. Това каза в интервю за БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По първата мярка, която МЗХ отвори – 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства се очаква да бъдат одобрени само 20% от кандидатите.
 
Ето какво заяви министър Десислава Танева: „Програмата за развитие на селските райони – ние като влязохме в мандат одобрихме програма, пуснахме първи прием за инвестиции на селските стопанства – интерес над 4 пъти над възможния бюджет или одобрени само 20% от кандидатите. А секторът има готовност за инвестиции. Втори прием затворихме вчера (бел. ред – в петък, 24 юли) – младите фермери – интерес 2 пъти над бюджета. Отново тук поне половината ще бъдат одобрени“.
 
По думите на министър Танева земеделският сектор „има проектна готовност и визия за развитие на земеделските стопанства чрез инвестиции, но с договорения бюджет до 2020 година, „не можем да удовлетворим при тези условия този интерес, а това е потенциал за модернизация на българското земеделие и повишаване на ефективността му. Разбира се, това, което ще предприемем оттук насетне след като установихме този траен много над възможностите интерес от земеделския сектор, ще се опитаме условията на прилагането на програмата с консенсус да ги продължим по малко по-различен начин, за да може да стигнат до повече земеделски производители“, коментира министър Десислава Танева. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!