2015 година беше изключително напрегната по отношение на приключване на стария програмен период. Това заяви по Bloomberg TV Bulgaria министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
 
По думите на министър Танева България изпраща стария програмен период с едни много добри резултати от гледна точка на усвояемостта на средствата, които бяха предоставени за тези седем години. Тя припомни, че усвоямостта на програмата е 99% на база на бюджета на самата 2015 г., за целия период спрямо първоначалния бюджет усвояемостта е 94,5 %. Това е един е един изключително добър показател, посочи Десислава Танева.
 
„Как постигнахме този резултат? Особено 2015 г. миналата беше изключително напрегната. Това беше и нас Това ни даде възможност да вземем извънредни решения, които доведоха до този добър резултат. И в крайна сметка зад тази цифра стои това, че средства не бяха загубени, а бяха предоставени за подобряване на конкурентността на земеделските стопанства, ние отворихме 2015 г. извънреден прием по стара мярка, и за подобряване на условията на живот в селските райони. Всичко, което анализирахме, установихме и постигнахме, разбира се, сме си направили и съответни изводи за грешки, за намиране на по-добри решения, които ще приложим в новия програмен период“, каза земеделският министър.
 
Тя посочи като предизвикателства за 2015 година пренаписването на двете програми - „Програмата за развитие на селските райони“ и „Програмата за морско дело и рибарство“. ПРСР стартира вече, а „Програмата за морско дело и рибарство“ й предстои това да стане в началото на тази година.
 
Министър Танева каза още, че от МЗХ се стараят да бъдат максимално отворени и публични, за да може и бизнесът да планира своята дейност по отношение на инвестициите, които му предстоят.