Около 5 000 декара лозя се отглеждат в района на санданските села Катунци, Петрово, Пиперово и Враня, информира кметът на село Катунци Стоян Танушев, цитиран от радио „Фокус“. Той посочи, че лозарството е основно препитание на местните хора, тъй като няма друга алтернатива в региона. По думите му, след доста несигурната изкупна кампания на гроздето тази година, много от местните жители са решили да не обработват земите си за напред.

 

Причина за това е, че са останали непродадени десетки тонове грозде. ''За първа година останаха небрани лозя. Реколтата беше по-богата, но нямаше кой да я купи. Няма никаква сигурност за реализацията на произведеното количество”, обясни кмета. Той добави, че в последния момент са се отзовали три винпрома, които са купили около 300-400 тона грозде и са спасили голяма част от реколтата. Изкупната цена този сезон беше около 0.40 лева за мелнишка лоза, 0.60 – 0.70 лева за мерло и около 0.80 лева за кабарне. През предходни години цената беше с около 0.10 – 0.20 лева повече.

 

Стоян Танушев добави, че тази година са липсвали и прекупвачи на гроздето. „Най-вече, обаче, липсата на държавна политика съсипва сектора. Положението е трагично. Хората полагат толкова много труд и влагат средства, които не могат да възвърнат”, каза още кметът. Според него, държавната помощ от 25 – 30 лева за декар грозде е недостатъчна, защото много по-важно е да има политика и винпромите да изкупуват гроздето.

 

„Хората имат уверение, че до края на декември ще получат субсидиите, за да могат да закупят препарати, торове и т.н., но със сигурност обработваните лозя следващата година ще по-малко и ще намаляват и за напред, ако държавата не се намеси”, коментира Стоян Танушев.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!