Държавна помощ за семена и посадъчен материал предвижда Министерството на земеделието през тази година. Това съобщи Бистра Павловска, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).
 
 
„Държавната политика на министерството в областта на семената и посадъчния материал и през тази година предвижда държавна помощ за производството на тези суровини. Отворени са офисите на агенцията за приемане на заявления, така че ние с удоволствие ще консултираме земеделските стопани и ще придвижим подадените заявления, за да може и тази година да бъдат произведени семена и посадъчен материал с това качество, което клиентите не само в Добрич, но и навсякъде търсят“, подчерта Павловска.
 
През миналата година обемът на усвоената държавна помощ е възлизал на 1 млн. 96 хил. лв., така че няма основание през настоящата да е по-нисък, смята изпълнителният директор на ИАСАС.
 
Сортовете и хибридите, подавани за изпитване в агенцията, трябва да отговарят на редица показатели, но най-вече да устоят на предизвикателствата на природата. Те трябва да са в унисон с изискванията за качество, да са с добри добиви, за да покриват икономическите критерии на фермерите и да са устойчиви на икономически важните болести. 
 
„Напоследък търсенето е ориентирано не само към добив, но и към качество. В сравнение с преди 10 години силно намаляха сортовете от последната „В” група, които се сертифицираха и произвеждаха. Това говори, че ориентацията на пазара е към по-високото качество и по-високите хлебопекарни качества”, подчерта още Бистра Павловска. 
 
Все още обаче делът на пшеницата от западен тип селекция е близо 65-70 процента. Само преди няколко години по полетата у нас превес имаше българският тип селекция. Сега фермерите вече разчитат на френски, немски или сръбски сортове пшеница. 
 
Основният фактор, който определя интереса към даден тип селекция, е пазарът и цената. Все още у нас разликата в котировките между фуражна и хлебна пшеница не е достатъчно голяма. Това води до засилен интерес към западен тип селекция, който е със силно изразено братене, равностойни братя и съответно по-високи добиви. 
 
Въпреки това от ИАСАС са категорични, че българската пшеница има място по родните полета. „Ако сравним производството на пшеница в България, то тук процентът на запазено българско производство е много висок. Има сектори, в които почти няма български сортове. Така че българската селекция е доказана през годините и е успешна”, категорична е Бистра Павловска.