Нова смесена компания с държавно участие ще съдейства за увеличаване на износа на български селскостопански стоки за Саудитска Арабия.
 
 
Правителството разреши днес създаването на съвместно дружество между Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.
 
Компанията ще бъде регистрирана в България като акционерно дружество с капитал 784 000 лева. Двете страни ще имат равни дялове по 50%. 
 
Снимка: pixabay.com
 
„Целта е да се подкрепят бизнес проекти на български компании чрез изготвяне на проучвания и бизнес планове от реномирани международни организации. Ще се засилят бизнес-контактите и преговорите между фирми от двете страни, за да се привлекат инвестиции в българското земеделие, животновъдство и преработвателна промишленост“, подчертава съобщението.
 
Правителството е приело и постановление за одобряване на промени в бюджета на МЗХГ за тази година, за да се финансира създаването на дружеството.
 
Като резултат от работата на новата компания Кралство Саудитска Арабия и България очакват да се увеличи експортният потенциал на българската селскостопанска продукция и да се повиши продоволствената сигурност на арабската страна.