Нина Гиргинова е председател на организационния комитет на Националния фестивал на лавандулата. Нейната умела и нежна ръка вече шест години ръководи двукратното провеждане на ароматния празник в град Генерал Тошево и в село Средно Градище. С вълнение и ентусиазъм говори за лавандулата – тази изключително интересна не само като цвят, красота и аромат билка, но и като възможност за доходи и стабилен бизнес. 

Дамите в селското стопанство

Нина Гиргинова споделя, че в семейството й от дълги години е съществувала идеята да се организира празник на етеричната култура, който вече е факт и се налага като място за „сверяване на компаса“ – и за производители, и за преработватели, и за държавни структури. 
В лилавата атмосфера на добруджанския град Генерал Тошево, сред вълнението на празника, обхванал и малки, и големи, разговаряме за промените, които носи красивото ухание на лавандулата. 

Каква е целта на Шестия фестивал на лавандулата?
Този празник е посветен на добруджанци и на земята на Добруджа. Една от целите ни е младите хора да видят реалния потенциал в това да се занимават със земеделие, защото земята е най-ценното, което има българинът. Вие сте привилегировани, че сте част от Добруджа – най-плодородната част от страната ни. Земята може да бъде достоен поминък. 

Къде е мястото на България в световното производство на лавандула?
От 2012 г. България официално е лидер в отглеждането на лавандула и в производството на лавандулово масло. Това ни прави много горди, защото ние изпреварихме в пъти традиционния първенец Франция. Вече 8 години сме конкуренти и всепризнат специалист в отглеждането на различни сортове лавандула. Ние имаме едни от най-високите добиви в Европа. Българската лавандула няма равна по качество и доходност. От 2012 г. България показва на света, че до розата, която беше нейният символ, вече трябва да добавим и стръкче лавандула. Тази култура е символ на трудолюбието, упоритостта, отдадеността на българския земеделец към земята. Тази култура е модерна, индустриална, широко приложима. Така тя става поминък на все повече земеделски стопанства.

А каква е ролята на Добруджа в производството на лавандула?
Добруджа е хегемон в национален мащаб по площи с лавандулови насаждения. По официални данни за тази година те са 72–74 000 дка, което означава, че от миналата година, когато бяха 39–40 000 дка, вече имаме почти двойно увеличение. По неофициални данни на земеделци насажденията в Добруджа достигат 100 000 дка. А ако добавим и тракийските посеви с лавандула, които са в пъти по-малко, то това означава, че България наистина превръща лавандулата в свой основен поминък. 

Това масово залитане няма ли да изиграе лоша шега на производителите?
Смятам, че като във всяка сфера и тук неуверените земеделци бързо ще отпаднат от играта. Ще останат сериозните стопани и предприятия, т.е. тези, които наистина влагат сериозни намерения и високи технологии, както и отговарят на световните стандарти за модерно производство. Смятам, че естественият подбор ще си каже думата. Пазарът също ще диктува нужните количества лавандулово масло. Наскоро получих информация от специалисти, че в много сфери на индустрията – козметика, фармация, парфюмерия, розовото масло бива заменяно с лавандулово. Това е така, защото, първо, продуктът не се оскъпява и става по-широко достъпен. Второ, лавандулата има лечебни свойства и до известна степен е лекарство. Смятам, че тези земеделски стопани, които смело инвестират в своите насаждения и подхождат отговорно към отглеждането им, ще намерят своята пазарна ниша. 

Къде се търгува българското лавандулово масло?
На няколко континента. Като започнем от европейските държави като Германия, Франция, минем през Русия и стигнем до пазарите на Япония, САЩ, Южна Америка. И още нещо – най-реномираните арабски парфюмерии разчитат на българското розово и лавандулово масло, които вече са основните им суровини. Вярвам, че българските продукти ще запазят своето добро реноме и лидерство.

Означава ли това, че въпреки притесненията на земеделците производството на лавандула и масло имат бъдеще у нас?
Лавандулата е бъдеще за младите хора. Всички етерично-маслени култури са бъдеще за модерния човек. Модерният българин, който е свързан със земята, работи отговорно, търси добър стандарт на живот. Лавандулата е една изключително доходна култура. Това вече е осъзнато и затова имаме почти двоен обем на насажденията в Добруджа за една година. 

Какво е настроението Ви на този празник?
Празнувам с дъх и настроение на лавандула, с огромен реверанс към лавандулопроизводителите, към хората с дестилерии за етерични масла. Пожелавам на всички добруджанци не само времето да е с тях и да приберат реколтата, но да имат куража и смелостта да се изправят пред трудностите. Съдбата помага на смелите!