Дора Ненова е родена на 26 септември в Пловдив. Завършва „Маркетинг и мениджмънт“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а по късно се дипломира като магистър по „Финансов мениджмънт“. От 2009 г. до момента е директор на дирекция „Държавни помощи и регулации“ в Министерство на земеделието, храните и горите. 

Дамите в селското стопанство

- Как виждате българското селско стопанство след 10 години?
- Като човек-оптимист виждам българското земеделие след 10 години развито като бизнес от все повече хора. Цифровите технологии да са в услуга на селското стопанство, но не и да превземат изцяло човешките взаимоотношения. Личните контакти и споделения опит между хората да са двигател за развитие на пазарни отношения. Българите сме хора, чието ДНК е свързано със земята и с природата. Затова смятам, че това ще допринесе младите да припознаят земеделието като печеливш и желан бизнес. Финансовите инструменти, които обединена Европа ни предоставя като държава членка на ЕС, допринасят земеделският бранш да се развива и модернизира. В същото време държавата, със собствени ресурси, подкрепя и поощрява там, където европейските средства не могат да достигнат, така че българският фермер да усеща защита.

- Защо избрахте Вашето кариерно развитие да е в селското стопанство?
- Отраснала съм в града, след това учих финанси и някак си противоестествено кариерата ми навлезе в земеделието. Стартирах в частния сектор, минах през две беритбени кампании с безкраен работен ден. След това започнах работа в държавната администрация, в Министерството, както се казва застанах от другата страна. Работейки в частния бизнес на моменти усещах, че институциите не са в подкрепа на хората и може би това също ми помогна, когато работя да „обувам и техните обувки“ и да променям нещата, така че да са в услуга на земеделците, спазвайки правилата, разбира се. 
 
- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката? 
- Научих много неща, но най-вече да ценя труда на другите, както на земеделския стопанин, така и на администрацията. Работата ми ме научи да съм търпелива, но да не отлагам действия, защото в динамиката на деня закъснелите решения често са фатални. Научих се на доверие.

- Кое в работата Ви е най-голямото предизвикателство? 
- Предизвикателствата са ежедневие. Не бих могла да ги степенувам, но бих отличила като предизвикателство запазването на баланса.

- Кое Ви амбицира?
- Бих заменила думата с „вдъхновява“. Вдъхновява ме всеки нов ден, близките ми хора, екипа ми. 

- Как подбирате хората, с които работите?
- Този процес е двустранен: те избират мен, аз избирам тях, всеки ден. С настоящия екип работим вече близо 10 години и съвсем отговорно бих казала, че нямаме неуспех. Успяхме за кратко време да създадем здрава и приятна среда за работа. 

- Това, че сте дама в една доминирана от мъжете сфера, като земеделието, пречи или помага?
- Сетивността, която като всяка една жена има, определено ми помага. Истината е, че през деня, когато съм на работа, време за суета - няма. Хората отсреща се интересуват от това дали съм експерт, справям ли се с работата, уверена ли съм решенията, които предлагам и т.н. 

- Каква е формулата за успешен агробизнес в България?
- За да стигнеш до решението трябва да минеш през много неизвестни. Формулата е низ от неизвестни, които човек превръща в решения и действия, благодарение на опит, далновидност, бърза мисъл и куп вродени и придобити таланти. Селско стопанство се прави с любов, здрав ум, знания и много работа.