Дълги години Невенка Нанова е музикален ръководител в детска градина, след което заминава в Гърция. Там работи десетина години, след което се връща в България да помага в новото начинание на сина си Александър. Днес двамата се грижат за 40 дка с ранни и късни сортове малини в района на Самоков. Започват през 2015 г., а от миналата година могат да се похвалят със сертификат за биологично производство.

Дамите в селското стопанство

- Защо се захванахте точно с малини?
- Приятели на сина ми го убедиха. Преди пет години изкупуваха малините на висока цена. Двамата сами обработваме нивата. При прибиране на реколтата използваме работната ръка на 5–6 жени. Помагат още сестра ми и големият ми син. Не успяваме обаче да се издържаме само със земеделие. 

- Как оценявате тази година до момента?
- Добре е. Падна малка градушка, но тя не нанесе големи щети. По-миналата година брахме чак до 7 ноември. Но миналата година, на 27 септември, температурите паднаха до минус 2 градуса. Всичко измръзна и дотам бяхме. Имахме загуба от около 10–15 тона късни малини.

- Кое е най-трудното във Вашата работа?
- Като цяло това е труден бизнес. Всичко става ръчно – почистване, връзване, плевене, бране. Трудно се намира работна ръка, зависими сме от времето. В нашия район често има проливни дъждове, което затруднява обирането на плода. Той е много фин и не издържа дълго.

- Къде реализирате продукцията си?
- От две години участваме на Фермерския фестивал всяка сряда пред Министерството на земеделието. Посещаваме и други фермерски пазари в София. Ходихме на борсата веднъж, но там е трудно без познати. Искахме да пробием в голяма хранителна верига, но изискванията им са големи и са нужни още разходи за опаковане, етикиране и т.н.

- Мислите ли да разширявате производството?
- Сега правим малки количества сладка, сиропи и компоти от малини, но само за нас. Мислим да разширим, но трябва да изкараме специални сертификати за тях, защото сме биопроизводител.

- Какво Ви мотивира да продължавате напред?
- Моят мотив е синът ми. Виждам, че се бори, полага много труд и има голямо желание да постигне успех. Но много неща го спъват. Трудностите с реализацията на продукцията и многото проверки карат хората да се отказват.