Решителната Ваня носи много дини под една мишница. На първо място тя помага на баща си и брат си в управлението на семейна ферма „Димитрови“ в благоевградското село Горна Брезница. Животните са общо 150 овце и кози – кръстоски на местни автохтонни породи, които се отглеждат свободно пасищно в подножието на Малешевска планина 9 месеца в годината. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Едновременно с това младата дама е представител на животновъдите в Общинския съвет на Кресна, администратор на НОКА за район Благоевград и председател на Сдружението на земеделците и животновъдите „Кресна 2019“.

За радост, трите години, прекарани в Мадрид, не са й били достатъчни, за да забрави родния край. Ваня се завръща на село, планирайки да превърне семейното стопанство в модерна ферма, с животни под селекция и затворен цикъл на производство. Какво още вълнува 34-годишната фермерка, разберете от самата нея.

Как са разпределени ролите в семейното стопанство?

 

Аз се занимавам основно с документалната част, но участвам и в предаване на млякото, чистене на пасищата, събиране на храна за животните. Баща ми и брат ми отговарят за пашата на стадото, а аз се включвам във всичко останало, свързано с живота във фермата.

Вие сте млад фермер. Имате ли желание да кандидатствате за подпомагане по целевата подмярка 6.1?

 

Много скептично съм настроена като цяло за каквито и да е програми, може би заради липсата на достатъчно информация. За момента не бих кандидатствала.

С какви трудностите се сблъсквате във Вашата работа?

 

За съжаление, от години малките и средни стопанства са на заден план. Поне такива са ми наблюденията. Няма ясни правила как да се разпределят пасищата, нужни са законодателни промени в тази насока, за да се преборим с виртуалните животни. Трудностите са много – високите цени на фуражите, липсата на работна ръка, безстопанствените животни. Мога да изброявам още и още. Истината е, че който обича животните, винаги ще ги има, през каквото и да се налага да мине.

Въпреки проблемите в сектора какво Ви мотивира да продължавате напред?

 

Спокойствието на село. Във фермата се натоварвам физически, но си почивам психически. Физически е много тежко, защото има период, в който трябва да съчетаваш доене, събиране на храна и др. Работната ръка я няма никаква и се справяме изцяло сами.

Кое женско качество Ви помага в работата? 

 

Притежавам организация и упоритост. Баща ми и брат ми гледат животните не за да изкарват пари, а защото това им е начин на живот. Имам дъщеря на 17 години, но тя проявяваше интерес към животните, само докато беше малка. Сега я карам да учи езици, защото, за съжаление, не виждам бъдеще за младите хора в нашата страна.

Какво си пожелавате на прага на новата година?

 

Надявам се да продължаваме всички вкъщи да сме здрави, за да може и занапред да правим това, което обичаме, да се борим с институциите и да преодоляваме трудностите, защото при нас всеки ден е предизвикателство.