Инес Теунис е от Белгия. От малка мечтата й е да се занимава с животновъдство и го прави. Днес тя е една от най-успешните млади дами в сектора в страната си, като с дейността й е насочена към кръговото производство. Инес Теунис взе участие в конкурса, организиран от  най-голямата европейска фермерска асоциация Копа-Коджека - “Най-иновативна жена фермер за 2020 г.” Агри.БГ бе част от събитието.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Представете себе си и стопанството си.

Заедно с моето семейство стопанисваме семейна ферма, като първоначално започнах с няколко крави от традиционна белгийска порода. Сега стопанството ни стига до около 800 крави. Сама произвеждам основните дажби за животните, като прилагам принципа на къса верига към растителните продукти, които отглеждам - царевица, захарно цвекло, ечемик, пшеница и др.

Така например захарното цвекло отива в захарната фабрика на 10 км, докато останалият продукт (пресована каша) се използва в дажбата за животните ни. Отделно допълвам фуражите с устойчивите и концентрирани формули на EuroClim. Всъщност аз съм един от първите фермери в Белгия, който използват тази технология. Благодарение на всичко това мога да насоча стопанството си към кръговото производство. Това е пътят и бъдещето на една успешна ферма - затвореният цикъл.

Разкажете ни повече за тази технология.

Повечето от използваните суровини са наши, местни - от Белгия или с френски произход, като това води до намаляване на емисии на CO2, които са 8 пъти по-ниски, отколкото при използване на бразилска или аржентинска соя. Говорейки за технология, следваме принципа на EuroClim за съотношение фураж/храна, което намалява отпечатъка върху околната среда на литър мляко или килограм произведено месо без загуба на производителност.

Разбира се, съчетаваме това с внимателно подбрани местни породи. Храната на говедата за угояване е на базата на екструдирано ленено семе. Важна характеристика на това е, че има положителен ефект върху намаляването на емисиите на метан от говеда с до 30% по време на фазата на угояване. Използването му също подобрява ефективността на храненето и увеличава омега 3 мастните киселини в месото.

Какви са породите, които отглеждате?

Предимно белгийско синьо говедо. Тази порода е ефективна с много нисък въглероден отпечатък на килограм месо поради високия добив на кланични трупове и добрата фуражна ефективност. За всеки килограм фураж белгийските сини говеда произвеждат повече месо, в сравнение с други породи, което ги прави по-екологични и допринасят за една по-чиста порода.

Освен това търбухът на говедото, което от една страна е производител на метан, може да играе също толкова положителна роля в екосистемата. Затова и ние опитваме да го използваме възможно най-ефективно. Благодарение на своя специфичен търбух, преживното животно може да преобразува растителни продукти чрез бактериите от търбуха, във висококачествени протеини за хората, като месото.

Как се справяте с хуманното отношение?

Бих казала, че с помощта на нови иновативни техники хуманното отношение към животните се оптимизира. Фермата ни използва с всякакви системи. Опитваме се да бъдем в крак с тенденциите, като целта ми е да бъда една крачка напред. Създадохме и собствена марка месо - Fines. С нашата линия месо искаме да покажем историята зад самия продукт.

Как се забавлявате?

Тук отново трябва да кажа със земеделие. Заедно с майка ми и сестра ми стопанисваме и ферма за игри. Кръстихме я RAVOT. Правим открити дни, състезания, показваме на децата какво представляват животните, организираме всякакви игри и забави. Всъщност RAVOT ни позволява да споделим страстта си към селското стопанство и с други хора.