Състоянието на пшеницата в Добричка област все още притеснява земеделските стопани и те продължават да обследват площите. Наблюденията показват, че някои от сортовете не са успели да се справят с есенната суша и трудно излизат от стреса.
 
 
„Не е добро състоянието на посевите с житни култури”, коментира Недялко Славов. Той обработва около 16 000 дка край границата с Румъния, в землищата на селата Росица, Лозница и Поручик Кърджиево. По думите му засушването е виновно за лошото състояние на пшеницата.
 
Липсата на влага още от есента, липсата на зимни валежи и невъзможността да се натрупа влага в почвата се оказват решаващи. Засега стопанинът няма да разорава площи с пшеница. В неговите полета се наблюдава по-добро развитие на рапицата за разлика от посевите на останалите му колеги. 
„Имам 3500 дка с маслодайната култура, която успя да презимува добре”, допълва още Недялко Славов. 
 
В друга част на Добруджа картината е различна. Пшеницата в землището село Попгригорово, разположено на броени километри от областния център, се развива добре. „Отчитаме около 15% измръзване при един сорт твърда пшеница”, разказва земеделският стопанин Недялко Статев, който обработва 10 000 дка в района.
 
 
 
„Нашето землище не е типична Добруджа. Ние имаме полета с надморска височина 305-310 метра, което е високо за Добричка област и точно там имаме измръзвания”, уточнява още земеделският производител и добавя: „Като цяло пшеницата брати още през есента и имаме един нелош посев в момента. Очакваме да завали малко повече. Нямаме ръжда нито през есента, нито в момента”.
 
В същото време обаче Недялко Статев вече е разорал 700 дка с рапица, тъй като са се провалили заради засушаването. „Рапицата за съжаление я развалихме още през есента. Решихме да не изчакваме и да направим обработките, за да имаме един добър старт за следващите култури”, разяснява младият фермер. 
 
Ще се разорат по-малко от очакваните площи с рапица, но все пак ще има провалени, обобщи Николай Черкезов от компания за семена. Според експерта рапицата няма компенсаторните възможности на житните култури и ако не поникне през есента, няма какво друго да се направи освен разораване. 189 000 дка с рапица заложиха стопаните от Добричка област през есента на 2018 г.