Очакваше се днес в деня на лъжата – 1 април хиляди животновъди да протестират не на шега срещу неизплатените им субсидии и създалата се криза в сектора през последните години. Очакваше се представителите на кризисния щаб да се срещнат и разговарят с премиера Бойко Борисов за неотложните проблеми в животновъдния сектор. Нека не забравяме, че именно среща с премиера беше едно от протестните искания на животновъдите.

Не на шега обаче, представителите на кризисния щаб в последния момент решиха, че няма да проведат срещата си с премиера Борисов, защото той щял да им отдели само половин час, след което щял да отиде да разяснява антикризисните мерки.

Не на шега също така, след дългата организация, на разклона за село Труд на АМ Тракия на протест се събраха едва около 300 фермера от цялата страна – вероятно повечето от тях наистина с надеждата, че протестът ще спомогне за намиране на решение поне на част от проблемите им, но дали всички бяха с такавa нагласа?...

„Вие вече ни излъгахте първоаприлски като не дойдохте на срещата с премиера. С тези думи министър Мирослав Найденов започна срещата си с животновъдите на протеста, който се оказа много подходящо място и повод не на шега Найденов да си направи малко добър PR. Той не пропусна да спомене, че от днес млекопроизводителите могат да кандидатстват за компенсации от ЕС заради кризата в размер на 3,6 млн. лв (което обаче е едва 0,08 лв за литър краве мляко).

Министър Найденов каза още, че е поискал в Брюксел незабавно изравняване на европейските средства за България. Той призна, че българските животновъди са ощетени и посочи, че заедно с Румъния ще настояваме за промяна на схемите за подпомагане от ЕС, така че животновъдите да могат да получават европейски средства по директните плащания. В момента те получават само средства от националния бюджет.     

Найденов изтъкна също така, че е настоял в Брюксел да се ускори работата по деминимис, за да започне изплащането на субсидията възможно най-бързо. Изплащането на средствата за подпомагане на фермите по схемата все още не е започнало в нито една страна от ЕС, не пропусна да подчертае министърът.

Според протестиращите фермери не са им изплатени около 6-7 млн. лева. По думите на Найденов неизплатените средства са едва 2.3 млн. лева. Причината за неизплащането им са грешки и неточности, допуснати при вписването на документите за кандидатстване, разбира се при екс управляващите. Министърът бе категоричен, че след като грешките бъдат отстранени, пари ще бъдат изплатени на още около 1000 животновъди.

По време на протеста за пореден път фермерите заявиха, че българското животновъдство не е конкурентоспособно, а заради кризата все повече ферми фалират не на шега. Какъв обаче е начинът, по който да се стабилизира секторът и да стане конкурентен на европейския пазар? До това решение не можаха да стигнат за пореден път протестиращи и управляващи...

И така в края на протеста в деня на лъжата – 1 април, не на лъжа, на протестиращите бяха раздадени безплатни кебапчета и бира.

Затова ли обаче се бяха събрали те на протеста...?