Родните зеленчукопреработвателни предприятия масово купуват суровини от Македония. Производителите там искат фактура за износ, при което си получават субсидията за това, че са изнесли продукцията си и по този начин приходът остава вътре в държавата. Македонци получават големи субсидии. Поставяйки ни на един общ европейски пазар, би трябвало да бъдем подпомагани наравно с колегите от другите страни. Това каза Димитричка Търпанова, председател на УС на Добруджански овощарски съюз в интервю за Фермер.БГ
 
Госпожо Търпанова, тази година е с много загуби за вас. Пред какви трудности е изправен сектора?
 
Цяла Европа е на същото положение, не сме само ние. Тази година е много тежка за нас. Нашето производство е много несигурно... при нас е възможно две или три години да се случи производител да не може да реализира доходи, а разходите по отглеждането на една овощна градина са много големи. Имаме голям проблем с работната ръка. Еднодневните договори са в сила, но на практика няма хора, които да берат. Когато се случи подобна година - да няма плод, се увеличават резитбите, защото при липса на плод става един буен растеж на дърветата, който трябва да се ограничи, за да се заложи плод за следващата година. Това, че няма плод, не означава, че трябва да се спрат пръсканията, защото пък ако не ги пръскаме, догодина със сигурно няма да имаме реколта. Това са едни комплексни неща, за които се изискват сериозни разходи. При нас береш през година или две... Рядко се случва да береш нормално 2-3 години подред. Зависими сме до голяма степен от европейския пазар. В момента кайсията, не стига, че няма големи количества от нея, ами има и голямо производство от Гърция на родния пазар. Турция пък, това, което го пласираше в Русия, в момента се прекарва през България за Западна Европа и част от него остава у нас. Същата е ситуацията с домата и с краставицата. 
 
В този ред на мисли какво трябва да се промени? По какъв начин родното производство трябва да бъде стимулирано?
 
Просто поставяйки ни на един общ европейски пазар, би трябвало да бъдем подпомагани наравно с колегите от другите страни. Например Македония и Сърбия дават страшни субсидии на производителите си. Нашите зеленчукопреработвателни предприятия масово купуват от Македония, защото хората искат фактура за износ и по този начин си получават субсидията за това, че са изнесли продукция и в същото време приходът остава вътре в държавата. При нас нямаме такава политика и се мъчим максимално, това, което можем да получим от Европа и от държавния бюджет, да бъде правилно разпределено, за да може да има максимален ефект от тези пари.
 
Кои са основните проблеми, които ви притесняват овощарите?
 
Нашият основен проблем е пазарът, защото ние се борим със стока, която е калибрирана, субсидирана, евтина и докарана до тук. Прасковата в момента е на доста ниска цена, защото има много вносно производство, което влиза в Българлия. Същото е и с кайсията. В момента идват румънци, които основно от България вземат количества, по простата причина, че Букурещ е голям потребителм но износната ни цена не е висока ... на борсите там, влизат тирове от Турция и Македония... няма как да продадеш продукцията си на по-високи цени. Цената е долу-горе фиксирана на база на европейските цени. 
 
ИНТЕРВЮ НА
Христина ВАСИЛЕВА