Земеделският министър Десислава Танева увеличи тройно досегашната премия за намерен труп на дива свиня. Сумата от 50 лв., определена преди дни, се увеличава на 150 лв.

Премия срещу АЧС: Награда от 50 лв. за отстреляна дива свиня

Парите ще се изплащат от държавните горски стопанства, но ще се осигуряват от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна с изключение на инфектираните зони, стана ясно от нова заповед на министъра за борба с Африканската чума по свинете (АЧС). 

Изпълнителната агенция по горите ще обозначава предпазни райони около огнищата в дивата природа, където временно няма да се допускат пастири, гъбари, дървосекачи, туристи.

В тези зони ще могат да влизат само лица, ангажирани в претърсването за умрели животни, в поставянето на капани за диви свине и в изпълнението на мерки за биосигурност.

За отстреляна дива свиня в зоните извън инфектираните индивидуалните ловци ще получават по 50 лв. премия. Остава в сила забраната за използване на кучета по време на лова и претърсванията за трупове на диви прасета. Целта е инфекцията да не се разпространява.

Отпадат предвидените премии за отстреляни хищници. В 10-дневен срок, считано от днес, трябва да се изградят селективни капани за дива свиня, изисква още министърът.

Изследването на всички проби за АЧС от отстреляни диви свине и от намерени трупове ще става за сметка на Българската агенция по безопасност на храните, посочва заповедта.