Румънци масово изкупуват български череши на стоковата борса в Първенец, като предлагат цени между 50 и 80 евроцента за килограм, съобщи директорът на тържището в Първенец Христо Панайотов, цитиран от Дарик радио. “При нас цената им се движи между 1,20 – 1,30 лева за килограм.

 

Има много голямо предлагане, най-вече на ранни сортове като Ван и Бинг, но търсенето е по-слабо. Въпреки че дъждовете и градушките през май повредиха част от реколтата, черешите са с много добро качество тази година”, допълни Христо Панайотов.

 

На пазар в Румъния разчитат и овощарите от Сливенско. Производителите от района са в преговори за износ на свежи плодове и за Русия.

 

По думите на зам.-кмета на община Куклен Илхан Кадир, изкупната цена на черешите в района е от 70 ст. до 2 лв/кг. “Тъй като се събират големи количества, заводите не смогват да я преработват и понякога има забавяне в изкупуването на плодовете. Последният случай е от тази неделя”, уточни Кадир.

 

Кметът на село Браниполе Златка Манолова пък коментира, че собствениците на черешови градини в района предлагат твърда надница на наетите в кампанията по прибирането на реколтата работници - 25-30 лева на ден. По думите на Манолова, тази година има глад за череши и няма проблеми с изкупуването им.

 

Голяма част от набраните плодове се договарят още преди да са стигнали до стоковите борси. Във всички региона на страната, в които се отглеждат череши, е организира охрана на черешовите масиви, под постоянно наблюдение са и изкупвателните пунктове.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!