Подготовката за гроздобера в Ново село започна още в края на август. Точно преди седмица в салона на кооперацията се събраха лозарите, за да обсъдят кога ще започне кампанията, как ще се обяви началото, коя фирма ще охранява масивите и за какъв период, ще има ли изкупвателни фирми… Общинската администрация покани охранителни фирми, които трябваше да предявят своите искания. Поднесена беше информация за степента на зрелост при отделните сортове грозде.
 
Тъй като не се постигнаха договорености по основните въпроси- охрана и изкупуване, събранието беше отложено за днес, 4 септември, по същото време 17:30 часа в салона на кооперацията. 
 
Лозята в Ново село ще се охраняват в продължение на месец- от 7 септември до 7 октомври. Фирмата охранител и цената за охраняван декар ще станат ясни довечера. Засега между лозарите се подхвърлят цени от 7 до 10 лв. на декар, съобщава радио Видин.
 
Благодарение на слънчевото лято, гроздето тази година узря по-рано. Към вчерашна дата основните сортове грозде показват следната захарност: кабернето е достигнало 17 градуса, новоселската гъмза е 17,3, а ркацителито има 18,4. 
 
Първо ще започне прибирането на траминера в с. Неговановци и мускат отонела в с. Винарово - още в началото на следващата седмица. После силите ще се хвърлят в новоселската гъмза, а каберне, мерло и ркацители ще остане да налива сладост и през октомври. Началото на гроздобера в Ново село се очаква да започне масово около 20 септември.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!