Променливото време изправи пред изпитание овощарите в няколко региона на страната. Заради относително топлата зима и минусовите температури в рамките на 2 седмици част от прасковите в Силистренско, Тутраканско, Русенско измръзнаха напълно. Това разказаха пред БНТ 2 Павел Спасов и Ивайло Василев – производители от Съюза на дунавските овощари.
 
Според тях, ако тази нощ температурите паднат под 0 градуса, ще пострадат и кайсиите. По думите им държавата може да ги подпомогне само в случай, че загубите им са на 100 процента. Експертът Дора Ненова от Министерството на земеделието обясни, че няма начин да се отпуснат обезщетения, когато измръзванията са по-малко от 100 процента. Затова има възможност стопаните да сключат застраховки, като 65 на сто от премиите могат да бъдат поети от държавата. Въпреки това, според стопаните, застрахователите откзват да сключват договори преди средата на април.
 
Застрахователят Венцислав Великов обясни, че има възможност застраховките да са дългосрочни и да се сключат още в предходната година. Стопаните нямат никакви гаранции, че фиданките, които са избрали, ще устоят на метеорологичните условия в България. От Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра обясниха, че заради липса на средства са започнали да правят изпитвания на „модерните” сортове едва преди 2-3 години.