Фъстък с дъх на печен бадем създадоха учените от Института по растителни генетични ресурси (ИРГР) “К. Малков” в Садово. Това съобщи гл. ас. д-р Станислав Стаматов, специалист в Института. Фъстъкът, който носи името на митичния тракийски певец Орфей, вече е признат и е вписан в сортовата листа на България. Ботанически той спада към сортотип „Валенция”, обясни д-р Стаматов.

 

По думите му, маслодайната култура не може да се сбърка, тъй като ядките й са обвити в кремаво-бели люспи. Това е единственият бял фъстък, селектиран у нас. Всички останали сортове, създадени в Садовския институт са с червен цвят на обвивката, с изключение на сорта „Орфей”.

 

Той е с висок потенциал на продуктивност и е устойчив на икономически важните болести, които поразяват фъстъците. От него се получават високи добиви, които надвишават със 17% националния стандарт „Калина”. Ядките са много едри - с маса на 1000 семена 890 грама. По този показател те се приближават до най-едрите ядки от Виргинските сортове, отглеждани в чужбина.

 

Белият фъстък е нискокалоричен, изтъкна д-р Стаматов. Хранителна му стойност е 601 kcal, срещу 650 kcal при останалите български сортове. Този показател се дължи на заниженото в него съдържание на мазнини. Стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което понижава възможността от образуване на свободни радикали в организма.

 

Друго ценно качество на сорта е съдържанието на незаменими аминокиселини. Те са завишени спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%. Има високо съдържание на витамини В и Е.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!