Последната мярка, която отпуснахме на животновъдите, е държавна помощ за инвестиции в доилни съоръжения и съоръжения за изхранване на новородени. Нейният бюджет за тази година е 1 млн. лв. Цялата сума вероятно няма да бъде изплатена до края на тази година, но има интерес, за който дори и не сме подозирали, коментира Елица Здравкова от Дирекция „Държавни помощи и регулации“ към Министерството на земеделието.

Бум на подадените документи за доилна техника

По думите й по тази схема са подадени близо 100 проекта, като само 4 са отхвърлени. 

„Вече имаме близо 50 проекта, които са одобрени и договорирани, а част от тях дори ще бъдат изплатени до края на годината“, увери тя по време на годишната среща на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация край Варна. 

Експерт: „Всички проекти, които са договорирани в рамките на тази година, ще бъдат изплатени през следващата.“ 

Според стопани обаче още на първия ден служители на Областните дирекции по земеделие ги предупредили, че парите свършили и няма смисъл да подават заявления. Много фермери са се отказали, но е имало и такива, които все пак са се пробвали. Дама от Бургаско е една от тях. 

„В средата на месеца решихме, че, въпреки че са свършили парите, да кандидатстваме. В списъка сме сега под 72 номер. Разбрах, че е осигурено финансиране за първите 50. Искам да знам за останалите ще има ли средства“, попита фермерът.

Според отговора на Елица Здравкова с бюджета за 2020 г. ще бъде изплатено подпомагане за всички кандидатствали.

„В началото разглеждахме само тези проекти, които са над черта, за които има финансиране и могат да бъдат изплатени. Взехме решение обаче да разгледаме всички проекти, които са постъпили. В момента, в който имаме допълнителен бюджет, и те ще бъдат изплатени. От тук нататък ще възприемаме този подход“, съобщи експертът.

За догодина от ресорното министерство са планирали двойно по-голям бюджет по тази схема в размер на 2 млн. лв.

„Но ако остане част от бюджета за тази година, има опция тя да бъде прехвърлена за следващата. Така че, ако имате интерес към тази мярка, кандидатствайте“, апелира фермерите Здравкова.

Експертът припомни, че при пускането на схемите, се приемаха проекти, докато се запълни бюджетът. Поради големият интерес обаче, указанията са променени в хода на годината. 

„Ще се разглеждат и одобряват всички проекти, които отговарят на изискванията. На базата на това, с какъв бюджет разполагаме във всеки момент, те ще се договорират поетапно. В момента, в който имаме някакъв бюджет, обявяваме, че пускаме следващите например 20 одобрени проекта. Така няма да има отлагане във времето“, уверява Здравкова.