Със срещата между МЗХ, животновъдите и млекопреработвателите днес във Велико Търново се бламира стачката, която евентуално щеше да се проведе на 24 март. Това каза пред Фермер.БГ животновъдът от Плевенска област Бранимир Боянов, който е и председател на Областния консултативен съвет по животновъдство в Плевен. 
 
Г-н Боянов, как премина срещата с МЗХ и мандрите, която беше закрита за медиите – какви са впечатленията ви и какви ангажименти бяха поети?
Със срещата между МЗХ, животновъдите и млекопреработвателите днес във Велико Търново се бламира стачката, която евентуално щеше да се проведе на 24 март. Ние не сме държали толкова на провеждането на стачката, а искаме диалог с министерството и с цялото Правителство, за да се подпбри живота на животновъдите и поминъкът ни да бде защитен и да бъде поминък, а не просто пребиваване в страната.
 
Да разбирам ли, че протести на 24-ти март няма да има?
Въпреки голямата нагласа за протестите, се надявам, че няма да има, тъй като министърката на земеделието при част от нашите искания. Ще предприемат мерки относно мандрите, въпреки че намесата им в тях не може да бъде кой знае каква, защото сме в пазарно общество. Но все пак се надяваме да влезе някакъв контрол на сухите и на суровите млека, които се внасят и на палмовите мазнини, които влизат за производство на нещо, което не е нито сирене, нито кашкавал.


 
По отношение на проверките във фермите, какво стана ясно след днешната среща? Какво констатират проверките и има ли нещо, което фермерите трябва да променят?
Да се надяваме, че проверките на фермите не са породени от искането на фермерите за проверки на мандрите, защото имаме такова чувство. Действително, много ферми са извън регламентите, много фермери ползват субсидиите за много други неща, а не конкретно за модернизиране и подобряване на живота във фермите. Нужен е такъв контрол. Надявам се този контрол да е периодичен, за да държи целия сектор „нащрек“ и в добра кондиция.
 
Министърът обяви, че ще бъдат отпуснати 10 000 000 лв. държавна помощ за животновъдите? До каква степен ще помогнат на сектора тези средства?
Най-вероятно тези средства ще потънат като вода в пясък. За кратко време се дават едни пари, които не дават никакъв ефект. Просто това е наливане на вода в пясъка. Ако ще се дават пари, те трябва да бъдат давани конкретно – да се съблюдава разходването им... Иначе ще бъдат просто едни субсидии, които се получават и се изразходват за съвсем непрагматични неща.  
 
Преди две седмици, когато беше обявена националната стачка, имаше усещането за силно неразбирателство между фермери и мандри. Вчера стана ясно, че мандрите подкрепят искането ви за ограничено влагане на мазнини. Около какво сте обединени в момента и какво ви разединява?
Действително, при нашата среща в Стара Загора преди 10-тина дни, ние искахме да провокираме МЗХ да реагира на нашите искания. Що се касае до влагането на палмовите масла и др. такива компоненти, естествено е, че пред министъра и пред камерите те (млекопреработвателите – бел. ред.) ще обещаят, че няма да ги използват. Ако БАБХ извърши след това проверки в търговската мрежа, както искаме ние (животновъдите – бел. ред), и се открият такива компоненти, нека да бъдат рестриктирани всички производители на тези продукти – дори с крайни мерки като спиране на производството. Иначе днес – обещания много, надяваме се те да бъдат изпълнени!
 
 
София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ